Βούτυρο ή μαργαρίνη:

Ποιο από τα δυο είναι πιο υγιεινό;


  • Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιουλίου 2023

Βούτυρο ή μαργαρίνη: Ποιο από τα δυο είναι πιο υγιεινό;

Οι μεν δαιμονοποιούν το βούτυρο λόγω των ζωικών λιπαρών οξέων του, ενώ οι άλλοι τονίζουν πως η μαργαρίνη περιέχει υπερβολική ποσότητα Ωμέγα-6. Με αυτό το άρθρο μου θα προσπαθήσω να βάλω για εσάς μια τάξη σε αυτό το χάος, και θα σας δώσω κάποιες συμβουλές, ώστε να μπορέσετε να αποφασίσετε από μόνοι σας, ποιο προϊόν θα προτιμήσετε να αγοράσετε ως πιο υγιεινό. Το βούτυρο ή τη μαργαρίνη;

Το βούτυρο είναι ένα προϊόν που παράγεται και καταναλώνεται εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Από την περίοδο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρείται μάλιστα ως σύμβολο ευημερίας και πολλοί δεν θέλουν να το αποχωριστούν από τη διατροφή τους. Από την άλλη, η μαργαρίνη ανήκει στα αλείμματα λίπους, τα οποία παράγονται βιομηχανικά και μπορεί να παρασκευαστούν από διάφορες πηγές φυτικών λιπαρών ουσιών και με διάφορες χημικές διαδικασίες. Όμως, ποιο από τα δυο προϊόντα είναι πραγματικά καλύτερο για την υγεία μας; Με βάση τα συστατικά, θα σας εξηγήσω τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά τους. Έτσι θα βρείτε το καλύτερο προϊόν ως δική σας επιλογή για εσάς και την οικογένεια σας.

Βούτυρο: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το βούτυρο θεωρούνταν ως ένα ανθυγιεινό παχυντικό . Οι διατροφικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts-University στο Boston, ερεύνησαν τις επιστημονικές βάσεις δεδομένων με μελέτες που είχαν ολοκληρωθεί γύρω από το βούτυρο, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς επηρεάζει το λίπος αυτό τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και πιθανότητα ακόμη και του θανάτου. Ανέλυσαν εννέα κατάλληλες μελέτες. Από τα αποτελέσματα αυτά προέκυψε, πως η πιθανότητα ενός θανάτου αυξήθηκε ελαφρώς με την κατανάλωση του βουτύρου κατά τη διάρκεια των μελετών, όμως το ρίσκο για διαβήτη μειώθηκε ενώ οι καρδιαγγειακές παθήσεις δεν επηρεάστηκαν καθόλου. Ακόμη και το Γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας συνιστά, πως οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν βούτυρο χωρίς πολλές σκέψεις. Μόνο οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και ασθενείς που έχουν υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, θα πρέπει προτιμότερα να καταναλώνουν μαργαρίνη.

Τι είναι αυτό που κάνει το βούτυρο τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας;

Σύμφωνα με έναν κανονισμό της ΕΕ, το βούτυρο πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 80% λιπαρά γάλακτος, ενώ η περιεκτικότητα του σε νερό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 16%. Τα υπόλοιπα συστατικά του βουτύρου περιλαμβάνουν τη λακτόζη, διάφορα μεταλλικά άλατα, χοληστερόλη, φωσφολιπίδια, πρωτεΐνες, λιποδιαλυτές βιταμίνες, γαλακτικό οξύ και αρωματικές ουσίες.

Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια βούτυρο:

  • Θερμίδες: 741 kcal
  • Λίπη: 83 γραμμάρια
  • Κορεσμένα λιπαρά: 51 γραμμάρια
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 3 γραμμάρια
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 21 γραμμάρια
  • Trans-λιπαρά οξέα : 3,3 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0,6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνες: 0,7 γραμμάρια

Συστατικά του βουτύρου

Ολεϊκό οξύ (Ωμέγα-9 λιπαρά οξέα)

Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν πολλαπλούς ρόλους στον οργανισμό μας. Μπορούν να προλαμβάνουν την υπέρταση και να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Επίσης, οι έρευνες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε ολεϊκό οξύ και ενός μειωμένου κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε μεγάλη ηλικία. Στα τρόφιμα που περιέχουν ολεϊκό οξύ, συμπεριλαμβάνονται εκτός από το βούτυρο, και το λάδι καρύδας, το λάδι σπόρων κάνναβης και το βούτυρο του κακάο.

Βουτυρικό οξύ

Ο εντερικός μας φλοιός δημιουργεί αυτόνομα βουτυρικό οξύ και προστατεύει έτσι το γαστρεντερικό μας σύστημα. Η εντερική μεμβράνη παραμένει σταθερή και κρατάει σε απόσταση τις τοξίνες και τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το βουτυρικό οξύ παράγεται επίσης όταν τα βακτήρια στο εντερικό μας σύστημα διασπούν το ανθεκτικό άμυλο. Ως μια επιπλέον προστασία του εντέρου μας, θα μπορούσε να παρέχεται το βουτυρικό οξύ μέσω της κατανάλωσης του βουτύρου.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Η πραγματική ποσότητα των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχονται στο βούτυρο, εξαρτάται από την ποιότητα της τροφής των αγελάδων. Όσο περισσότερο φρέσκο χόρτο καταναλώνουν, τόσο περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά περιέχει το γάλα τους και στη συνέχεια, και το βούτυρο που θα παραχθεί από αυτό το γάλα. Επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή επισήμανση σε αυτό το σημείο, πως το βούτυρο της Ιρλανδίας περιέχει πολύ περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, από ότι περιέχει το ελληνικό βούτυρο – επειδή οι αγελάδες της Ιρλανδίας καταναλώνουν ακόμη και το καλοκαίρι άφθονο φρέσκο χόρτο στα καταπράσινα από τη συχνή βροχή λιβάδια της, σε σύγκριση με τις αγελάδες στην χώρα μας, οι οποίες καταναλώνουν το καλοκαίρι μόνο ξηρή τροφή και σανό.

Πολύτιμες βιταμίνες

Στο βούτυρο περιέχονται κυρίως οι βιταμίνες Α, D και Ε. Όλες αυτές είναι λιποδιαλυτές βιταμίνες και απορροφώνται ιδιαίτερα καλά από τον οργανισμό μας μέσω της κατανάλωσης των λιπαρών ουσιών. Η βιταμίνη Α, προστάδιο της βήτα-καροτίνης, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μάτια μας, το δέρμα μας, τα δόντια και τα οστά μας. Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι σημαντική για την αποθήκευση του ασβεστίου στα οστά μας, καθώς και για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την γενική ευεξία μας. Η βιταμίνη Ε, από την άλλη πλευρά, δρα ως αντιοξειδωτικό, ανιχνεύοντας και καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβείς για τα κύτταρα μας. Έτσι, έχουμε πχ και μια πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος μας.

Πόσο καλές είναι οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν αντί του βουτύρου;

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μαργαρίνης

Στη δεκαετία του '80, η μαργαρίνη περιείχε ακόμη σκληρά λίπη ή Trans-λιπαρά, τα οποία σήμερα εμφανίζονται μόνο σε μικρές ποσότητες - παρόλα αυτά, περιέχει πολύ περισσότερα Trans-λιπαρά από ότι το βούτυρο. Τα Trans-λιπαρά θεωρούνται ως ανθυγιεινά και ευθύνονται για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Πριν αναγνωριστεί αυτός ο κίνδυνος για την υγεία μας, η μαργαρίνη ήταν η πιο οικονομική εναλλακτική λύση αντί του βουτύρου και θεωρούνταν μάλιστα πιο υγιεινή. Το γεγονός αυτό οφειλόταν στην θεωρία που ίσχυε, πως τα λίπη και η χοληστερόλη του βουτύρου ήταν επιβλαβή.

Σε σύγκριση με το βούτυρο, η διαδικασία παραγωγής της μαργαρίνης είναι πιο περίπλοκη, καθώς το νερό, τα λίπη και τα πρόσθετα συστατικά όπως οι γαλακτωματοποιητές, αναμιγνύονται και ψύχονται, προκειμένου να παραχθεί μια μαλακή επαλειφόμενη μάζα. Το φοινικέλαιο είναι πιο κατάλληλο για την παραγωγή της μαργαρίνης, βρίσκεται όμως υπό κριτική λόγω της υψηλής κατανάλωσης φυσικών πόρων σε τροπικές περιοχές. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραγωγής του φοινικέλαιου μπορούν να δημιουργηθούν εστέρες λιπαρών οξέων γλυκιδόλης, οι οποίοι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες πιθανότατα είναι καρκινογόνοι. Επίσης, το φοινικέλαιο περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται επίσης ανθυγιεινά. Από την άλλη πλευρά, το ηλιέλαιο αποτελεί μια καλύτερη εναλλακτική για το περιβάλλον, όμως κατά τη διαδικασία της σκλήρυνσης του μπορούν να δημιουργηθούν Trans-λιπαρά.

Για αυτό, ελέγξτε κατά την αγορά σας, πως η μαργαρίνη που σας ενδιαφέρει δεν περιέχει φοινικέλαιο. Συνήθως είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι πρόσθετες και αρωματικές ουσίες, καθώς για παράδειγμα χωρίς τους γαλακτωματοποιητές θα ήταν αδύνατο να αναμειχθούν το νερό με τα υπόλοιπα λιπαρά. Επιτρέψτε μου να κάνω και σε αυτό το σημείο μια πολύ σοβαρή επισήμανση: έχω ψάξει τον τελευταίο καιρό σχεδόν όλη την ελληνική αγορά για να βρω μια μαργαρίνη η οποία δεν χρησιμοποιεί φοινικέλαιο. Απέτυχα! Όλες οι μαργαρίνες που υπάρχουν στην αγορά το περιέχουν – ακόμη και αυτές που διαφημίζονται πως περιέχουν υγιεινό ελαιόλαδο: περιέχουν ένα τόσο μικρό ποσοστό ελαιόλαδο, ώστε να επιτρέπεται να το αναγράψουν στη συσκευασία τους. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο μάλιστα από το ποσοστό του φοινικέλαιου που περιέχουν!

Η μαργαρίνη θεωρείται ως υγιεινή εναλλακτική; Με τη χρήση του φοινικέλαιου όχι πια!

Η μαργαρίνη είναι ένα μίγμα φυτικών και/ή ζωικών λιπαρών με την προσθήκη νερού – μεγάλης ποσότητας τζάμπα νερού, το οποίο μέσω αυτής πληρώνουμε πολύ ακριβά. Ο ποσοστό λίπους της κυμαίνεται από 80 έως 90%. Επιπλέον, μπορεί να περιέχει οξέα όπως το γαλακτικό οξύ, το κιτρικό οξύ, ορό γάλακτος ή κουλτούρες από γιαούρτι. Αυτά προσδίδουν τη γεύση τους στη μαργαρίνη. Το βήτα-καροτένιο της παρέχει το χρώμα του. Επιπλέον, η μαργαρίνη περιέχει τις βιταμίνες Α, D, K και Ε, οι οποίες όμως προστίθενται τεχνητά.

Θρεπτικές αξίες ανά 100 γραμμάρια μαργαρίνης:

  • Θερμίδες: 717 kcal
  • Λίπη: 81 γραμμάρια
  • Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 15 γραμμάρια
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 24 γραμμάρια
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 39 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0,7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνες: 0,2 γραμμάρια

Τα ακριβή συστατικά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και την μάρκα πώλησης της μαργαρίνης.

Τα (θεωρητικά) κύρια συστατικά της μαργαρίνης

Κραμβέλαιο

Το φυτικό αυτό έλαιο είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει καλή αναλογία μεταξύ των Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στην αναλογία 2:1. Επιπλέον, περιέχει ελάχιστη LDL χοληστερόλη, όμως περιέχει αρκετή βιταμίνη Ε και καροτενοειδή, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά για την αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας. Κατά την παραγωγή της μαργαρίνης, χάνονται οι περισσότερες βιταμίνες, οι οποίες όμως προστίθενται στο τέλος τεχνητά. Μαργαρίνες με κραμβέλαιο είναι πολύ σπάνιες στην αγορά και υπάρχουν μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα κυρίως του εξωτερικού. Και (συνήθως) δεν περιέχουν το βλαβερό φοινικέλαιο. Σε κάθε περίπτωση – επειδή αυτές οι μαργαρίνες θεωρούνται ποιοτικά από τις καλύτερες μαργαρίνες που υπάρχουν στην αγορά – διαβάζουμε προσεκτικά τη λίστα των συστατικών, ώστε να μην πέσουμε θύματα εξαπάτησης. Ποτέ δεν εμπιστευόμαστε μόνο το καπάκι της συσκευασίας που ίσως αναγράφει “με κραμβέλαιο” περιέχοντας μερικές σταγόνες του πολύ υγιεινού αυτού ελαίου με όλο το υπόλοιπο να είναι ανθυγιεινό φοινικέλαιο το οποίο δεν αναγράφεται πουθενά με μεγάλα γράμματα.

Ελαιόλαδο

Κάποιες εξαιρετικής ποιότητας μαργαρίνες συχνά περιλαμβάνουν ελαιόλαδο, το οποίο έχει μια υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και Κ. Όπως και το βούτυρο, το ελαιόλαδο περιέχει ολεϊκό οξύ, το οποίο έχει μια θετική επίδραση στη χοληστερόλη. Για την μαργαρίνη με ελαιόλαδο ισχύει ακριβώς το ίδιο που ανέφερα πιο επάνω και για τη μαργαρίνη με κραμβέλαιο: διαβάστε προσεκτικά τη λίστα με τα συστατικά. Στην Ελλάδα δεν έχω βρει ούτε μια μαργαρίνη με ελαιόλαδο, η οποία να μην περιέχει σε αναλογία πολύ μεγαλύτερη το ανθυγιεινό φοινικέλαιο. Η συσκευασία αναγράφει “παραδοσιακή συνταγή με εξαιρετικό ελαιόλαδο” από το οποίο μέσα της υπάρχουν μόλις μερικές σταγόνες. Ακόμη και στην πιο γνωστή ελληνική παραδοσιακή μαργαρίνη ελαιόλαδου – αυτό κι αν δεν είναι στοχευμένη εξαπάτηση του καταναλωτή. Βέβαια, ο καταναλωτής που δεν γνωρίζει, το αγοράζει με καλή πίστη – ή μάλλον το αγόραζε, επειδή τώρα πια γνωρίζει!

Λινέλαιο

Αυτό το έλαιο παράγεται από τους ώριμους σπόρους του λιναρόσπορου. Έχει ξηρή και πικάντικη γεύση. Το λινέλαιο αποτελείται κυρίως από ακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε α-λινολεϊκό οξύ. Περίπου ένα έως δέκα τοις εκατό αυτού του λινολεϊκού οξέος, μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, EPA και DHA. Επίσης, το λινέλαιο περιέχει βιταμίνη Ε. Ωστόσο, στη μαργαρίνη το λινέλαιο βρίσκεται σε μικρές ποσότητες λόγω της έντονης γεύσης του. Παρ' όλα αυτά, αξίζει να επιλέξετε αυτόν τον τύπο μαργαρίνης. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει: ελέγξτε στη λίστα των συστατικών αν έχει χρησιμοποιηθεί στη μαργαρίνη αυτή φοινικέλαιο – σε αυτή την περίπτωση ισχύει επίσης: αφήστε την στο ράφι!

Λάδι ηλίανθου

Καθώς το λάδι ηλίανθου έχει μια από τις χειρότερες αναλογίες Ωμέγα-3 προς Ωμέγα-6 (1:120), η μαργαρίνη ηλίανθου από άποψη υγείας δεν συνιστάται. Ένας υπερβολικός αριθμός Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων προκαλεί φλεγμονές στον οργανισμό, για αυτό είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια άλλη μαργαρίνη με περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Συμπέρασμα: Βούτυρο ή μαργαρίνη - ποιο είναι πιο υγιεινό;

Γενικά, τόσο το βούτυρο όσο και η μαργαρίνη δεν πρέπει να καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, καθώς και τα δύο προϊόντα έχουν μια υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και θερμίδες, χωρίς να παρέχουν στον οργανισμό μας ωφέλιμες πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο, οι μαργαρίνες που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και οι μαργαρίνες με κραμβέλαιο, ελαιόλαδο ή με λιναρόσπορο, είναι προτιμότερες από το βούτυρο. Όμως, το βούτυρο μπορεί επίσης να περιέχει υγιεινά λιπαρά οξέα, υπό τον όρο ότι το γάλα του προέρχεται πράγματι από αγελάδες που βόσκουν σε λιβάδια. Αποφασιστικός παράγοντας αγοράς κάποιου προϊόντος είναι, ποια γεύση σας αρέσει περισσότερο και φυσικά και η κλιματική ισοζύγιση: όσο αφορά την κλιματική ισοζύγιση, το βούτυρο έχει τα χειρότερα αποτελέσματα, επειδή όπως είναι γνωστό τα βοοειδή εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου, και για την παραγωγή του βουτύρου απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες γάλακτος, άρα και βοοειδών.

Εγώ προσωπικά, χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου τόσο το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο στη φυσική τους μορφή, όσο και άλλα πολύ υγιεινά έλαια όπως το λινέλαιο, το σησαμέλαιο ή το λάδι αβοκάντο. Την μαργαρίνη την έχω διαγράψει εντελώς, επειδή δεν έχω βρει στην Ελλάδα ούτε μια που να μην περιέχει φοινικέλαιο – τέτοια μαργαρίνη δεν θα πρόσφερα ούτε στα σκυλιά μου. Αντί της μαργαρίνης – και πρόκειται πραγματικά για μικρές ποσότητες – χρησιμοποιώ κάποιες λίγες φορές βούτυρο Ιρλανδίας, το οποίο αγοράζω από γνωστή αλυσίδα ξένων supermarket (που έχω αναφέρει πολλές φορές στα άρθρα μου) σε πραγματικά πολύ λογική τιμή. Αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το βούτυρο στην μαγειρική, όμως ως άλειμμα σε μια φέτα ψωμί, τότε προτιμώ ένα άλειμμα με γιαούρτι και φρέσκο τυρί – το οποίο μαντέψτε σε ποια αλυσίδα supermarket βρίσκω επίσης σε πολύ λογική τιμή!

Στην αγορά υπάρχουν και ορισμένοι (λίγοι) προμηθευτές μαργαρίνης που δεν χρησιμοποιούν φοινικέλαιο. Ωστόσο - δυστυχώς - μια μαργαρίνη χωρίς φοινικέλαιο δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι και ποιοτικά καλύτερη, ειδικά αν χρησιμοποιείται άγνωστης ποιότητας επεξεργασμένο λάδι ηλίανθου.

Όταν δεν υπάρχει φοινικέλαιο στη μαργαρίνη, χρησιμοποιείται αντί αυτού κάποιο άλλο τροπικό λάδι όπως το λάδι καρύδας ή το λάδι shea. Το λάδι καρύδας, από οικολογικής άποψης δεν είναι καλύτερο από το φοινικέλαιο, παρά το γεγονός ότι έχει μια φαινομενικά καλύτερη φήμη.

Η μαργαρίνη είναι ένα βιομηχανικά παρασκευασμένο μείγμα λίπους και νερού, το οποίο χωρίς την επεξεργασία σκλήρυνσης δεν θα ήταν κατάλληλο για κατανάλωση ως άλειμμα. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας αυτής, συνήθως δημιουργούνται Trans-λιπαρά οξέα. Αυτά αυξάνουν την κακή LDL χοληστερόλη στο αίμα και επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Σήμερα, οι παραγωγοί της μαργαρίνης έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και το έχουν μειώσει όσο μπορούσαν μέσω άλλων διαδικασιών, με αποτέλεσμα τα Trans-λιπαρά οξέα να μην είναι πλέον ένα τόσο τεράστιο θέμα στη σημερινή μαργαρίνη – παρόλα αυτά, εξακολουθούν όμως να είναι.

Στη μαργαρίνη προστίθενται στερεά λίπη όπως το φοινικέλαιο ή το λάδι καρύδας για να την σκληρύνουν. Το φοινικέλαιο, για παράδειγμα, είναι σε θερμοκρασία δωματίου σταθερό, αντίθετα με άλλα έλαια όπως το ηλιέλαιο ή το κραμβέλαιο.

Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σήμερα παντού στην τροφική βιομηχανία. Παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στους παραγωγούς, όπως το χαμηλό κόστος και την δυνατότητα μαζικής συγκομιδής. Το βρίσκουμε σε όλα τα είδη μαργαρίνης, σε προϊόντα σοκολάτας, μπισκότα, φρυγανιές, πίτσες, πίτες, ψωμιά, γλυκά – ακόμη και στον “παραδοσιακό” μας χαλβά.

Πολλοί καταναλωτές προσπαθούν να αποφεύγουν την κατανάλωση φοινικέλαιου. Ένας σημαντικός οικολογικός παράγοντας για αυτό είναι, ότι τεράστιες δασικές περιοχές αποψιλώνονται για τη δημιουργία φυτειών του ελαιοφοίνικα και την εξαγωγή φοινικέλαιου. Ένας άλλος λόγος κριτικής είναι ότι μέσω της κατανάλωσης φοινικέλαιου λαμβάνει ο οργανισμός μας κάποιες καρκινογόνες ουσίες. Σε ιδιαίτερα επεξεργασμένα έλαια, ιδίως στο φοινικέλαιο, έχουν ανιχνευθεί μεγάλες ποσότητες καρκινογόνων ουσιών όπως οι εστέρες λιπαρών οξέων 3-MCPD και γλυκιδόλης.

Κατά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν φοινικέλαιο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε αν υπάρχει το πιστοποιητικό φοινικέλαιου RSPO. Ωστόσο, μόνο με την προσθήκη των SG ή IP στο πιστοποιητικό αυτό μπορεί να διασφαλιστεί πως όλη η ποσότητα του φοινικέλαιου στο προϊόν είναι πιστοποιημένη.

Από διατροφικής άποψης, το φοινικέλαιο πράγματι θεωρείται καλύτερο από το λάδι καρύδας ή το λάδι shea. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, πως το φοινικέλαιο περιέχει λίγο περισσότερες υγιεινές ακόρεστες λιπαρές ουσίες, σε σύγκριση με τους τροπικούς του συγγενείς.

Πολύ συχνά ανιχνεύονται στη μαργαρίνη ίχνη ορυκτελαίου - όπως βέβαια και σε άλλα τρόφιμα. Τελευταία, το Ökotest εξέτασε 20 διαφορετικά προϊόντα μαργαρίνης στο εργαστήριο. Το αποτέλεσμα: Κάθε μαργαρίνη περιείχε - τουλάχιστον σε ίχνη - ορυκτέλαιο. Αυτές οι ουσίες χωρίζονται σε MOAH (αρωματικούς υδρογονάνθρακες) και MOSH (κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτέλαιου), που με την κατανάλωσή τους μπορούν να επικαθήσουν στον λιπαρό ιστό του οργανισμού και των οργάνων μας όπως το ήπαρ. Ιδιαίτερα οι MOAH έχει αποδειχθεί πως είναι καρκινογόνοι και μεταλλάσσουν το γονιδίωμα.

Ένας από τους λόγους κριτικής του φοινικέλαιου είναι και η υψηλή περιεκτικότητα του σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Η υπερβολική κατανάλωση φοινικέλαιου - που βρίσκεται πχ σε fast-food ή έτοιμα βιομηχανικά επεξεργασμένα γεύματα - μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, ιδίως την επιβλαβή LDL χοληστερόλη. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η LDL χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει την επίδραση της ινσουλίνης στο σώμα μας και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε στένωση των αγγείων. Πιθανές συνέπειες είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, το φοινικέλαιο θεωρείται επιβλαβές και για έναν άλλο, και ίσως μάλιστα πολύ πιο σοβαρό λόγο: κατά την βιομηχανική του επεξεργασία δημιουργούνται καρκινογόνες ουσίες: όταν το φοινικέλαιο υποστεί έντονη θέρμανση κατά την παραγωγή του (ή κατά την επεξεργασία του σε προϊόντα θερμικής επεξεργασίας όπως μπισκότα, γλυκίσματα, πίτες, μαργαρίνες, σοκολάτες), δημιουργούνται οι ονομαζόμενοι εστέρες λιπαρών οξέων 3-MCPD και γλυκιδόλης.

Από όλα τα φιλτραρισμένα φυτικά έλαια, το φοινικέλαιο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε εστέρες γλυκιδόλης. Κατά την πέψη μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών, μπορεί να απελευθερωθεί στον οργανισμό μας η καθαρή γλυκιδόλη από αυτόν τον εστέρα. Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) έχει ταξινομήσει αυτήν την ουσία ως καρκινογόνο.

Επίσης, το 3-MCPD ως τέτοιο πιθανότατα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του καρκίνου. Σε πειράματα με ζώα, προκάλεσε καρκινικούς όγκους και κατέστρεψε μετά από μια συγκεκριμένη δόση το ήπαρ, τα νεφρά και τους όρχεις των ζώων αυτών. Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται να περιοριστεί η κατανάλωση αυτής της ουσίας μέσω της διατροφής όσο το δυνατό περισσότερο.

Όλοι οι υγειονομικοί κίνδυνοι που έχουν αναφερθεί πιο επάνω, αφορούν το βιομηχανικά παρασκευασμένο (ραφιναρισμένο) φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του.

Στην αρχική του μορφή, δηλαδή φυσικό και μη επεξεργασμένο, το φοινικέλαιο περιέχει περίπου 15 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α) από τα καρότα. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ειδικότερα τοκοτριενόλες, και είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q1. Και τα δύο αυτά αντιοξειδωτικά δρουν θετικά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας και θεωρούνται πως δρουν μάλιστα προληπτικά ακόμη και κατά του καρκίνου.

Το μη επεξεργασμένο φοινικέλαιο αναγνωρίζεται από την κόκκινη απόχρωση του λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βήτα-καροτίνη. Κατά τη βιομηχανική του επεξεργασία, το χρώμα αυτό εξαφανίζεται. Το κόκκινο φοινικέλαιο είναι διαθέσιμο σε ορισμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε διαδικτυακά καταστήματα, και πωλείται – όπως και το ελαιόλαδο – σε σκούρες γυάλινες φιάλες που το προστατεύουν. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί: προσοχή στα “βιομηχανικά χρωματισμένα” φοινικέλαια, τα οποία πωλούνται ακριβά ως παρθένα.

Υγειονομικά προβληματικό γίνεται το φοινικέλαιο λόγω της βιομηχανικής του επεξεργασίας. Έτσι, κατά τη διαδικασία του ραφιναρίσματος, λόγω της υψηλής θερμότητας των 200 βαθμών Κελσίου, όχι μόνο χάνονται οι πολύτιμες θρεπτικές του ουσίες, αλλά δημιουργούνται επίσης και μεγάλες ποσότητες βλαβερών λιπαρών ουσιών. Αυτές περιλαμβάνουν τον εστέρα γλυκιδόλης, τον εστέρα λιπαρού οξέος 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και τον εστέρα λιπαρού οξέος 2-μονοχλωροπροπανοδιόλης (2-MCPD) . Κατά την πέψη, η γλυκιδόλη – η οποία ισχύει ως καρκινογόνος - μπορεί να διασπαστεί από τους εστέρες γλυκιδόλης. Το 3-MCPD θεωρείται ως επιβλαβές για τους νεφρούς και καρκινογόνο, ενώ το 2-MCPD θεωρείται τοξικό για τους νεφρούς και την καρδιά.

Μια επιστημονική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) καθόρισε ως αποδεκτή, μια ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης του 3-MCPD και των εστέρων του στα 0,8 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ενός ατόμου. Ωστόσο, έλεγχοι διαφόρων καταναλωτικών ενώσεων δείχνουν, πως μια λανθασμένη επιλογή τροφίμων από τα ράφια των supermarket, περιέχει ποσότητες αυτών των επιβλαβών ουσιών που συχνά υπερβαίνουν την ημερήσια αποδεκτή ποσότητα, ιδίως στα παιδιά και τους μικροκαμωμένους ανθρώπους. Από την 1η Ιανουαρίου 2021, ισχύουν μάλιστα κάποια μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα για τους εστέρες του 3-MCPD σε διάφορα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει, πως οι υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων θα μπορούν να αποσύρουν από την κυκλοφορία προϊόντα με υψηλά επίπεδα.

Το λάθος όμως που υπάρχει σε όλο αυτό το σύστημα ελέγχου, είναι πως την ποσότητα αυτή την υπολογίζουν ανά ημερήσια μερίδα, η οποία ποτέ δεν τηρείται από την πλευρά των καταναλωτών. Και θα σας δώσω δύο απλά παραδείγματα: η αγαπημένη μας κρέμα φουντουκιού με γεύση σοκολάτας περιέχει φοινικέλαιο – πολύ φοινικέλαιο. Ως ημερήσια μερίδα ισχύει μια κουταλιά. Πόσοι από εσάς όμως τρώτε ΜΟΝΟ μια κουταλιά κάθε φορά που θα ανοίξετε το βάζο; Και συνεχίζω: οι φρυγανιές – ΟΛΕΣ οι φρυγανιές – περιέχουν επίσης φοινικέλαιο. Πόσοι από εσάς φάγατε όμως ΜΟΝΟ μια φρυγανιά; Και πόσοι από εσάς φάγατε φρυγανιές μαζί με κρέμα φουντουκιού και σοκολάτας; Ίσως μάλιστα και με λίγη μαργαρίνη από κάτω; Και μετά ένα γλυκάκι; Ή κάτι άλλο που έχει παραχθεί βιομηχανικά και περιέχει επίσης φοινικέλαιο; Το αποτέλεσμα είναι, πως μέσα με μόνο μια ώρα μπορεί να έχετε ξεπεράσει την ημερήσια αποδεκτή ποσότητα κατανάλωσης των 3-MCPD για έναν ολόκληρο μήνα! Και τις υπόλοιπες ημέρες, τι θα κάνετε; Αυστηρή αποχή από όλα αυτά τα προϊόντα; Σκεφτείτε το αυτό – τώρα γνωρίζετε!...


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top